Zaterdag 8 april 2023

Zaterdag 8 april was het zover. Met een team van 9 zwemmers (Tycho Zoon, Joost Odijk, Joeri van Wallenburg, Sophie Boender, Julie Schreuder, Liv van Vaardegem, Anne Wolter, Janne Oosterhoff en Juliët van Schelven) werd ZV Onderdak vertegenwoordigd in Wachtebeke, België.

Tijdens deze overwegend Zeeuwse aangelegenheid op een internationale locatie, werd gezwommen om de Jose van den Berghe trofee. In het prachtige sportcentrum Domein Puyenbroeck werd gezwommen in een spectaculair 50m bad. Voor velen van ons een nieuwe en indrukwekkende ervaring. De afgelopen weken was er hard getraind, een optimale voorbereiding.
Het programma was goed gevuld en vanaf het middaguur tot aan de vroege avond waren onze zwemmers actief.
Op de tribune werd fanatiek aangemoedigd door de ZV Onderdak-achterban. Ook de zwemmers moedigden elkaar aan langs de kant en er werd gecoacht door Joeri van Wallenburg en door Anne Wolters wanneer Joeri zelf in het water lag.
Er zijn hele mooie prestaties neergezet. Veel zwemmers hebben een PR genoteerd en er zijn wel 5 medailles behaald!
Sophie Boender (9 jaar) haalde brons op de 50m vrije slag, Julie Schreuder (8 jaar) brons op de 50m rugslag en Joeri van Wallenburg bemachtigde goud op de 50m vlinder én 100m rugslag en het brons op de 100m vlinderslag. Joeri heeft zelfs een Zeeuws record gezwommen op de 100m vlinderslag in de leeftijdscategorie 30-35 jaar. De tussentijd was ook sneller dan het oude record!

Wellicht speelt het constructieve pannenkoekenontbijt en de aanmoediging vanaf de kant daarbij een rol 😉.

We kijken terug op een mooie, succesvolle en sportieve dag waarbij plezier en teamspirit overheersten. Veel zwemmers hebben inspiratie en motivatie opgedaan voor een volgend wedstrijdseizoen!

Zondag 26 maart 2023

Zondag 26 maart is er deelgenomen aan de eerste Minioren Clubmeet (deel 3) wedstrijd in Vlissingen. Een wedstrijd voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Ook vandaag een spannende dag, want dit was niet alleen de eerste minioren wedstrijd, maar voor de meeste zwemmers van het team ook de eerste wedstrijd ervaring.

Met een team van vier meiden (Sophie, Julia, Lisa en Julie) en twee jongens (Arne en Tycho), was het voor vijf van de zes deelnemers de eerste keer dat ze deel namen aan een zwemwedstrijd.
Om ongeveer 13.00 uur mochten we het zwembad betreden en met gespannen gezichtjes werden de trainer en de hulptrainer, die speciaal voor deze dag was aangesteld, netjes gevolgd richting de kleedkamers. Al snel stonden alle zwemmers langs de rand van het zwembad klaar om zich warm te kunnen zwemmen. Ondertussen zochten de ouders een mooi plekje op de tribune van het zwembad, of gaven nog de laatste support.
De wedstrijd begon volgens schema om 13.35 uur. De meiden trapte af met de 4×50 m vrije slag, een mooie estafette race, waarin de meiden lieten zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Ze vochten voor de overwinning, maar dit was helaas net niet genoeg.
Vervolgens waren de jongens aan de beurt op de 100m wisselslag. Altijd een pittig onderdeel, de vlinderslag was zwaar, maar met mooie keerpunten en een klein sprintje aan het eind lieten ook zij een mooie wedstrijd zien.
De overige wedstrijden werden, zeker voor een eerste keer, ook zeker goed gezwommen. Helaas dit keer geen medailles, maar dat maakte ons (de ouders en de trainers) zeker niet minder trots.

Zondag 5 maart 2023

Zondag 5 maart, een wedstrijd dicht bij huis. Het Omnium in Goes was de locatie voor de vierde Junioren-jeugd-senioren (deel 4) wedstrijd. Het was dit keer een vroegertje, want de start was om 9.30 uur en niet in de middag zoals onze eerdere wedstrijden. Een beetje duf maar wel allemaal mooi op tijd stonden we om 8.45 uur te wachten om naar binnen te mogen gaan.

Vandaag mochten we twee nieuwe deelnemers aan het team van Onderdak verwelkomen, Janne Oosterhof en Liv van Vaardegem. Twee dames, die hebben laten zien een mooie toevoeging te zijn aan het team.
Als eerste was Liv aan de beurt met de 100 m vrije slag. Een pittige eerste start, waarbij ze moest strijden tegen drie andere sterke dames, maar ze hield zich sterk. Ook bij de 50 m rugslag liet ze een mooie wedstrijd zien. Haar eerste wedstrijd ervaring was er dus één op trots op te zijn. Dit was ze ook zeker want het straalde van haar gezicht.
Martin heeft gekozen voor de 100 m vrije slag, waarmee hij een PR haalde en de 100 m wisselslag, die volgens eigen zeggen niet zo heel vlotjes verliep.
Janne ging deze wedstrijd voor de 50 m vlinderslag, 100 m rugslag en de 100 m wisselslag. Ondanks dat ze vier jaar geleden voor het laatst mee had gedaan aan zwemwedstrijden, haalde ze op deze afstanden toch mooi twee medailles binnen.
Joost begon de ochtend met een diskwalificatie bij de 50 m vlinderslag. Een zwemslag waaraan hij voor het eerst mee deed. Ook tijdens zijn tweede wedstrijd (100 m rugslag) werd hij gediskwalificeerd voor een verkeerde start maar hij wist zichzelf te herpakken en haalde bij zijn derde wedstrijd (100 m wisselslag) een mooie bronzen medaille, waarmee hij zijn teamgenoot Martin versloeg.
Ook Joeri onze trainer kon het niet laten en deed mee aan de 50 m vlinderslag, 50 m rugslag en de 400 m vrije slag. Zoals je van een goede trainer verwacht 🤣 haalde hij bij alle wedstrijden een medaille binnen.
Al met al een zeer geslaagde ochtend voor de zwemmers, die in totaal zes medailles mee naar huis mochten nemen, maar zeker ook voor de ouders. Met een groter team mochten we deze wedstrijd vaker op het puntje van onze stoelen zitten 😄.

Zondag 29 januari 2023

Onze vierde wedstrijd werd gezwommen op zondag 29 januari ’23 in ‘De Vliegende Vaart’, Terneuzen. Een zwembad wat door de meesten van het team al eens vaker was bezocht. Toch waren de spanningen nog steeds voelbaar. Een gespannen gezicht, stilte of juist heel druk, allemaal heel herkenbaar voor dit nog steeds beginnende zwemmersteam.

 

Zoals gebruikelijk mochten de deelnemers rond 13.45 uur het zwembad in, om warm te kunnen zwemmen. Het wedstrijdprogramma begon daarna zoals gepland. Door de afwezigheid van een aantal deelnemers, werden sommige series samengevoegd, waardoor de doorgang vlot verliep. De eerste wedstrijd voor ons team begon rond 14.45 uur, wat voor de meeste van ons wel een lange zit was, maar de eer was aan Joeri om het spits af te bijten met de 50m vlinderslag. Hij behaalde hier een tijd van 27.88 sec., verbeterde hiermee zijn persoonlijk record, en haalde een bronzen medaille binnen. Hierna volgde Joost met de 100m wisselslag. Een onderdeel waaraan hij voor het eerst meedeed en het daardoor toch wel een beetje spannend vond. Helaas maakte hij het keerpunt verkeerd, waardoor hij de baan begon met een verkeerde slag en gediskwalificeerd werd. Iets wat iedereen kan overkomen, maar wat toch een grote tegenvaller voor hem was.
Vervolgens mocht Joeri voor de 2e keer aan de bak bij de 100 m rugslag. Hij haalde hier een tijd van 1:05.31, goed voor een tweede plaats, en opnieuw een PR. Kort hierna volgde Arne met de 50m vlinderslag. Ook hij haalde een mooie (nieuw gezette tijd) van 1:10.71 en kwam hiermee op de zevende plaats. De vijfde wedstrijd werd gezwommen door Martin die meedeed aan de 50m rugslag. Hij zette een tijd van 47.11 en verbeterde hiermee zijn PR met bijna 5 sec. Goed voor een 10e plaats.
Ook nu weer een geweldige middag voor onze zwemvereniging waarbij er ondanks het lange wachten ☺ toch nog 4 medailles werden binnen gesleept.
Op naar de volgende wedstrijd!

Zondag 20 november 2022

Zwembad de Bloesem in Kapelle was op zondag 20 november 2022 de locatie voor de tweede wedstrijd in de 2e zwembadcompetitie van dit seizoen. Onder leiding van Joeri van Wallenburg waren wij van de partij.

 

Joeri heeft zilver gehaald voor de 100m vrije slag (57.73) en de 100m vlinderslag (1:02.99). Brons werd gehaald door Arne Hoogerwerf bij de 50m schoolslag (58.75) en door Martin van Popering bij de 100m wisselslag (1:48.63).